bahaya paraben

Bahaya Paraben Untuk Ibu Hamil, Jejas Bayi Dalam Kandungan Juga!

Bakal ibu bapa mesti teruja membeli barangan untuk kelahiran cahaya mata. Dalam keterujaan dalam membuat persediaan, ramai ibu bapa yang tidak tahu tentang bahaya paraben.

Kenapa dengan bahan kandungan ini?

Paraben ini memberi kesan buruk kepada penggunanya. Peringatan ini  penting disebabkan paraben banyak digunakan dalam pelbagai produk rumah tangga dan kosmetik.

Justeru, jangan menggunakan sembarangan produk atau rawatan wajah serta barang rumah kerana boleh membahayakan kandungan terutama ibu hamil.

Oleh sebab itu, sebelum membeli, semak dengan teliti terlebih dahulu kenyataan  ‘paraben-free’ pada produk berkenaan.

Dalam hal ini, pemilihan produk natural adalah terbaik dalam tempoh kehamilan ini.

Biarpun harga agak berbeza daripada produk biasa, namun berbaloi!

Mungkin ibu rasa menyusahkan, hakikatnya ia penting untuk memastikan keselamatan ibu dan bayi.

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan tentang bahaya paraben dan kesannya kepada ibu hamil dalam jangka masa panjang.

Bahaya Paraben Kepada Ibu Hamil

Menurut Harvard Medical School, Amerika Syarikat, paraben merupakan bahan kimia yang berfungsi sebagai pengawet.

Manakala, US Food And Drug Administration (FDA), “Paraben adalah bahan kimia yang bersalingkait yang sering digunakan sebagai bahan pengawet dalam produk kosmetik.”

Paraben adalah sebatian kimia yang banyak digunakan sebagai pengawet dalam industri penjagaan diri dan keluarga termasuk kosmetik, syampu, losyen dan produk bayi.

Ia adalah dari sumber sintetik. Antara jenis paraben adalah methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutyl paraben dan isopropyl paraben.

Apa yang jelas, paraben boleh memasuki tubuh badan melalui krim kecantikan, produk mekap, ubat-ubatan, makanan dan minuman.

Paling menakutkan, ada kajian melaporkan paraben boleh mengaktifkan hormon estrogen dan sekaligus menyebabkan kanser payudara.

Ini kerana terdapat paraben yang ditemui dalam sel kanser payudara.

Namun, kajian tersebut menggunakan dos paraben yang tinggi dan sehingga kini tiada lagi maklumat sahih tentang kaitan paraben dan kanser.

4 Kesan Kepada Ibu Hamil

bahaya paraben untuk ibu hamil

Ramai yang tahu bahaya paraben tetapi masih ramai mengambil ringan tentang kesannya dalam jangka masa panjang. Berikut ada beberapa kesan paraben yang sebaik-baiknya dihindari ibu hamil:

1. Risiko Bayi Pramatang

paraben free baby product

Kelahiran pramatang diklasifikasikan sebagai kelahiran yang berlaku 3 minggu sebelum tarikh jangkaan kelahiran bayi (EDD).

Salah satunya yang dikatakan penyebab berlaku kelahiran bayi pramatang adalah penggunaan kadar paraben tinggi secara kerap.

2. Risiko Kematian Bayi

Difahamkan bahawa paraben didakwa menjadi salah satu punca kepada peningkatan  risiko kematian bayi di dalam perut.

Ini kerana paraben memiliki struktur yang sama dengan estrogen sehingga aktiviti hormon dalam badan mengalami gangguan.

Menurut kajian, hampir 50 peratus kes keguguran spontan pada peringkat tiga bulan pertama disebabkan oleh masalah kromosom yang tidak normal.

Oleh sebab itu, didakwa bahawa bayi yang meninggal di dalam kandungan turut dikaitkan dengan kecacatan, namun punca mengenai hal ini tidak ada bukti yang sahih.

3. Risiko Obesiti Kepada Anak

Ketika ibu hamil menggunakan kosmetik atau produk penjagaan badan yang mengandungi paraben, didakwa anaknya akan berisiko mengalami dua kali ganda obesiti apabila dewasa nanti.

Namun, perlu diingat paraben bukanlah faktor utama anak mengalami masalah kegemukkan.

Kurang bersenam dan gaya hidup tidak sihat  juga dapat meningkatkan risiko seorang anak mengalami masalah obesiti.

4. Autisme Pada Bayi

Seperti disebutkan di atas, paraben punya struktur yang hampir sama dengan hormon estrogen. Menurut penelitian University of Cambridge telah membuat kajian antara estrogen dan autisme.

Peningkatan estrogen dalam tempoh kehamilan didakwa menjadi pencetus kepada potensi anak menghidapi autisme.

4. Ibu Alami Penyakit Diabetes

Diabetes gestational adalah penyakit diabetes yang terjadi semasa kehamilan yang berlaku kepada wanita yang sebelumnya tidak mengalami diabetes.

Dalam hal ini, paraben juga didakwa dapat meningkatkan risiko ibu hamil mengalami diabetes gestasional. Situasi ini menyebabkan kadar gula darah tinggi selama kehamilan dan sekaligus mempengaruhi kesihatan janin.

Nak tahu lebih lanjut tentang paraben bahaya kepada ibu hamil, jom tengok video di bawah. Semoga ibu-ibu ambil peduli bahaya paraben semasa hamil!

@tropikahq Paraben ni bukan dekat baby je bahaya. Tapi dekat ibu mengandung pun bahaya tau 😅 #FREEPARABEN #tropikahq #productviral #tropikanaturalproducts ♬ original sound - Krim Selsema, Batuk & Kembung

Pilih Natural & Pengamal Vegan

bahaya paraben

Apabila ramai yang menyedari bahaya paraben ini, jalan terbaik adalah memilih produk natural untuk memastikan tiada bahan kimia yang berbahaya. Ia  penyelamat buat kita bebas daripada bahan kimia berbahaya seperti paraben.

Malah kadang kala kita perlu menjadi seorang Vegan. Dalam kata mudah, Vegan ataupun Veganisme ialah amalan menahan diri daripada menggunakan sebarang produk berasaskan sumber haiwan. Seseorang yang mengikut diet tidak menggunakan produk haiwan dikenali sebagai Vegan.

Mereka akan mengamalkan ‘Diet Vegan’ dengan hanya mengambil tumbuh-tumbuhan dalam kehidupan seharian seperti sayur-sayuran, bijirin, kacang dan buah-buahan.

Produk haiwan seperti produk tenusu (susu, keju, yogurt, mentega) dan juga telur memang mereka tidak akan sentuh.

Kesimpulannya, ibu bapa perlu cakna dalam pemilihan barangan ibu hamil yang bebas paraben.

Kesan penggunaan produk yang mengandungi paraben bukan sahaja memberi kesan buruk kepada ibu hamil, tetapi juga kepada kandungan atau bayi dalam perut.

Sebab itulah TROPIKA mengeluarkan produk bebas paraben khas untuk ibu hamil. Jom lihat produk-produk TROPIKA!

Artikel Berkaitan

Paraben Free Baby Product: Bahaya Guna Produk Bayi Ada Paraben

Produk Pilihan: TROPIKA Mom Spa, Bebas Paraben

TROPIKA menawarkan produk penjagaan ibu dan anak daripada sumber bahan-bahan natural supaya selamat digunakan untuk jangka masa panjang. Paling penting bebas paraben.

TROPIKA menawarkan pelbagai jenis produk penjagaan buat ibu-ibu. Produk ini membantu memberi keselesaan ketika hamil secara selamat.

Masalah seperti ‘morning sickness’, kaki kejang, sakit belakang, pinggang dan sakit otot serta lenguh seluruh badan dapat dikurangkan dengan penggunaan yang kerap dan konsisten.

Hampir majoriti wanita yang hamil mengalami masalah ini terutama pada bahagian pinggang dan pinggul. Sehubungan itu, memilih produk yang bebas paraben adalah pilihan tepat buat ibu!

Berikut rangkaian  produk-produk TROPIKA Mum Spa yang bebas paraben

1. Mums Spa Coconut Herbal Cream

tropika coconut herbal cream

Gabungan minyak kelapa dara, minyak kayu putih dan serai wangi untuk menghilangkan rasa loya, sakit pinggang dan kejang kaki.

2. Mums Spa Coconut Tummy Butter

tropika coconut tummy butter

Campuran berkhasiat minyak kelapa dara dan minyak tea tree yang membantu memudarkan kesan regangan dan parut C-section, dan menghilangkan gatal-gatal kulit.

3. Mums Spa Coconut Herbal Oil

tropika coconut herbal oil

Dirumus khas dari minyak kelapa dara dan herba tropika yang membantu melancarkan peredaran darah.

Anda boleh dapatkan ketiga-tiga produk ini dengan klik pada setiap nama-nama produk itu.

Kami telah menyediakan pautan berikutan produk agar lebih mudah untuk anda membuat sebarang pembelian.

Selain daripada ketiga-tiga produk di atas, kami juga menyediakan pautan untuk barang bayi lain seperti minyak kelapa dara, sabun mandian, lotion, dan lain-lain pada pautan di bawah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *