Genetik: Punca bayi kulit kering?

Tahukah anda, bayi yang mengalami kulit kering adalah normal selepas lahir. Walaubagaimanapun gejala ini akan hilang untuk beberapa ketika. Namun begitu, ibu bapa seharusnya tidak mengambil mudah masalah yang dihidapi oleh bayi ini. Kulit kering boleh menjadi semakin serius apabila terdapat jangkitan kuman pada kulit. Selain itu, penggunaan sabun yang berlebihan juga boleh menjadi punca kulit kering.

Kulit yang kering pada bayi, kadang kala boleh membuatkan bayi tidak selesa. Penting kepada ibu-ibu untuk memilih jenama produk yang dapat melembabkan kulit pada bayi. Selain itu, ibu juga seharusnya cakna tentang bahan-bahan yang terkandung dalam sesuatu produk. Sebagai contoh, paraben dan SLS yang berlebihan boleh mendatangkan kemudaratan kepada bayi jika produk tidak mengikut spesifikasi yang ditetapkan dengan betul.

Langkah pencegahan:

  • Elakkan situasi yang panas atau peluh yang berlebihan
  • Elakkan penggunaan bahan yang kuat termasuk sabun, pencuci pinggan, pakaian dan sebagainya

Rawatan:

Jika keadaan kulit menjadi serius, ibu bapa haruslah merujuk pada pakar pediatrik untuk rawatan selanjutnya. Selain itu, terdapat juga beberapa rawatan alternatif yang boleh merawat kulit kering. Contohnya ubat herba. Tetapi perlu berhati-hati kerana terdapat ubat herba yang tidak telus dalam menyenaraikan bahan aktif rawatan dan mungkin juga mengandungi steroid berlebihan yang boleh membahayakan bayi dan kanak-kanak.

Ibu bapa perlu bijak dalam memilih rawatan alternatif bagi mengelak sebarang kemungkinan pada anak. Antara produk yang selamat digunakan untuk bayi dan kanak-kanak ialah TROPIKA BABY HAIR & BODY OIL.

TROPIKA BABY HAIR & BODY OIL ini dirumuskan dari minyak kelapa dara yang mempunyai sejuta khasiat didalamnya. Cocos nucifera atau minyak kelapa dara mampu merawat kulit kering dengan melembapkan kulit. Ia boleh digunakan pada kulit yang bermasalah seperti gatal-gatal dan ruam. Ianya bebas dari steroid dan selamat digunakan oleh semua peringkat umur.

Jom bertukar kepada produk yang selamat digunakan untuk bayi anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *